CDS Spotting the Errors Complete Exercise

CDS Spotting the Errors Complete Exercise

CDS Spotting the error Complete Exercise: The Combined Defence Services (CDS) Examination is conducted twice a year by the Union Public Service Commission (UPSC) to induct officers in the Indian Defence Force.

CDS Spotting the Errors Complete Exercise

CDS Spotting the Errors Complete Exercise

SPOTTING THE ERRORS

<!

COMPLETE EXERCISE

Directions (Q. Nos. 1-111) Which part of the given sentences has an error? In case, there is no error, choose option (d).

  1. One of the most (a)/ widespread bad habit (b)/ is the use of tobacco. (c)/ No error (d)
  2. Recently I visited Kashmir (a)/ and found the sceneries (b)/ to be marvelous. (c)/ No error (d)
  3. All the furnitures have been (a)/ sent to the new house (b)/ located in a village. (c)/ No error (d)
  4. The crowd of angry students (a)/ ordered the (b)/ closing of shops. (c)/ No error (d)
  5. They left (a)/ their luggages (b)/ at the railway station. (c)/ No error (d)
  6. The bus could not (a)/ ascend the steep hill (b)/ because it was in the wrong gears. (c)/ No error (d)
  7. The Indian force (a)/ drove away (b)/ the Chinese. (c)/ No error (d)
  8. His mouth watered (a)/ when he saw (b)/ a bouquet of grapes. (c)/ No error (d)
  9. My brother-in-laws (a)/ who live in Mumbai have come (b)/ to stay with us. (c)/ No error (d)
  10. These Kind of shirts (a)/ are rather expensive (b)/ for him to buy. (c)/ No error (d)
  11. Those sort of people (a)/ usually do not (b)/ earn fame in society. (c)/ No error (d)
  12. Being a very (a)/ hot day I (b)/ remained indoors. (c)/ No error (d)
  13. Had I come (a)/ to know about his difficulties (b)/ I would have certainly helped. (c)/ No error (d)
  14. One of them (a)/ forgot to take their bag (b)/ from the school. (c)/ No error (d)
  15. Sharma, our representative (a)/ he will attend the meeting (b)/ on our behalf. (c)/ No error (d)
  16. If the teacher is good. (a)/ the students will respond (b)/ positively to them. (c)/ No error (d)
  17. It is not difficult to believe that a man (a)/ who has lived in this city for a long time (b)/ he will never feel at home anywhere else in the world. (c)/ No error (d)
  18. Each girl was (a)/ given a bunch of flowers (b)/ which pleased her very much. (c)/ No error (d)
  19. As it was Rajan’s (a)/ first interview, he dressed him (b)/ in his most formal suit. (c)/ No error (d)
  20. Gopal and myself (a)/ will take care of (b)/ the function on Sunday. (c)/ No error (d)
  21. During freedom struggle (a)/ many a patriot (b)/ were filled with patriotism. (c)/ No error (d)
  22. There are a dozen (a)/ of Geography books lying in the shelf of my personal library (b)/ and you can see them whenever you like. (c)/ No error (d)
  23. Ramesh has agreed (a)/ to marry with the girl (b)/ of his parent’s choice. (c)/ No error (d)
  24. Just to the North of India (a)/ is the Himalayas (b)/ that were once impregnable. (c)/ No error (d)
  25. She disappeared (a)/ and found dead (b)/ near a well outside the village. (c)/ No error (d)
  26. I had been (a)/ to Delhi last week (b)/ to visit my friend. (c)/ No error (d)
  27. Either she or you (a0/ is to blame (b)/ for the mismanagement of the domestic affairs. (c)/ No error (d)
  28. It were the children (a)/ that caused a lot of problem to their parents (b)/ during the long bus journey. (c)/ No error (d)
  29. He will be likely (a)/ to leave for the United states (b)/ last year to visit his brother. (c)/ No error (d)
  30. The soldiers along with the commander (a)/ was court-martialed (b)/ for defying the orders. (c)/ No error (d)
  31. The pity is that (a)/ no sooner he had left the place (b)/ than the fire broke out. (c)/ No error (d)
  32. When he was arriving (a)/ the party was (b)/ in full swing. (c)/ No error (d)
  33. She was not punished (a)/ though she came (b)/ latter than I. (c)/ No error (d)
  34. She is the best (a)/ and beautiful girl (b)/ of our class. (c)/ No error (d)
  35. My notes are superior (a)/ than yours although I have prepared (b)/ them in a hurry. (c)/ No error (d)l
  36. Of all other my neighbours (a) he is the Kindest (b)/ and the most considerate. (c)/ No error (d)
  37. The works of Shakespeare (a)/ are more famous (b)/ than ay other English dramatist. (c)/ No error (d)
  38. It is all the more better (a)/ if you work (b)/ in my company. (c)/ No error (d)
  39. A little quantity of sugar (a)/ is required to meet (b)/ the present demands. (c)/ No error (d)
  40. The Dean wrote that he constituted a committee of experts (a)/ comprising five members (b)/ before the next meeting took place. (c)/ No error (d)
  41. He doesn’t need (a)/ your help because (b)/ he is too intelligent (c)/ No error (d)
  42. I can’t help to sneeze as (a)/ I got drenched yesterday (b)/ and have a bad cold. (c)/ No error (d)
  43. I have lived (a)/ from the hand to the mouth (b)/ for all these fifty years though nobody knows it. (c)/ No error (d)
  44. As soon as the teacher entered (a)/ everyone fell (b)/ in a silence. (c)/ No error (d)’
  45. AS he had taken only a few sips (a)/ there was still little water (b)/ left in the glass. (c)/ No error (d)
  46. To perform this experiment (a)/ droop little sugar (b)/ into a glass of water. (c)/ No error (d)
  47. It is written in Gita (a)/ that God Incarnated himself (b)/ in times of trouble. (c)/ No error (d)
  48. Troy was taken by Greeks (a)/ this formed the basis of a story (b)/ which has become famous. (c)/ No error (d)
  49. These facts make it very clear (a)/ that he had hand in the murder. (b)/ though he still pleads innocence. (c)/ No error (d)
  50. A nationwide survey has brought up an (a)/ interesting finding (b)/ regarding infant mortality rate in India. (c)/ No error (d)
  51. When I got (a)/ home I was (b)/ too exhausted. (c)/ No error (d)
  52. Both he as well as his friend (a)/ worked in close harmony (b)/ on the same project. (c)/ No error (d)
  53. I rarely found something (a)/ in the movie (b)/ that is worth remembering. (c)/ No error (d)
  54. You have (a)/ acted nobler (b)/ than all of us. (c)/ No error (d)
  55. Don’t stop (a)/ anywhere. Go home (b)/ directly. (c)/ No error (d)
  56. He has no time (a)/ to read magazines (b)/ and no desire neither. (c)/ No error (d)
  57. He has not seldom (a) / visited his parents (b)/ since he left this place. (c)/ No error (d)
  58. It was much hot (a)/ yesterday and we (b)/ didn’t go out. (c)/ No error (d)
  59. I meet him often (a)/ near (b)/ the Town Hall. (c)/ No error (d)
  60. I told her (a)/ as blunt as I could (b)/ but she was not convinced. (c)/ No error (d)
  61. No sooner did the sun rise (a)/ when we took a hasty breakfast (b)/ and resumed the journey. (c)/ No error (d)
  62. Because he is physically strong (a)/ therefore he was selected (b)/ for the school boxing team. (c)/ No error (d)
  63. The reason for his failure (a)/ is because (b)/ he did not work hard. (c)/ No error (d)
  64. Arjun asked him (a)/ that which the way was (b)/ to the post office. (c)/ No error (d)
  65. Unless you do not listen to his advice (a)/ I am not going (b)/ to help you. (c)/ No error (d)
  66. How do you say (a)/ that neither he or Raj has qualified (b)/ in the examination? (c)/ No error (d)
  67. We are not sure (a)/ if he is coming (b)/ to the party. (c)/ No error (d)
  68. Sooner than he had arrived (a)/ his friends arranged a reception in his honour (b)/ in the best hotel in the town. (c)/ No error (d)
  69. Mrs Dhaka went to Delhi (a)/ because she might (b) see Mrs. Rai. (c)/ No error (d)
  70. Neither he gave him no money (a)/ nor he helped him (b)/ in any way. (c)/ No error (d)
  71. The Monk loved riding and hunting (a)/ and refused to conform by rules and regulations (b)/ of the ancient monastic order. (c)/ No error (d)
  72. A man who always connives (a)/ on the faults of his children (b)/ is their worst enemy. (c)/ No error (d)
  73. I do not understand (a)/ why (b)/ he is so angry at me. (c)/ No error (d)
  74. I am hearing a lot (a)/ about the problem (b)/ of AIDS these days. (c)/ No error (d)
  75. Because of his innocence (a)/ he can not distinguish (b)/ a cheat for an honest person. (c)/ No error (d)
  76. After opening the door we entered (a)/ into the room (b)/ next to the Kitchen. (c)/ No error (d)
  77. As the meeting was (a)/ about to end (b)/ he insisted to ask several questions. (c)/ No error (d)
  78. The watchman was kind enough (a)/ to inform us about the conspiracy (b)/ but declined to name the person behind it. (c)/ No error (d)
  79. The captain and his wife (a)/ were invited for the cultural function (b)/ at my home. (c)/ No error (d)
  80. The engineer came out to a novel solution (a)/ which may even reduce (b)/ daily energy consumption. (c)/ No error (d)
  81. We are meeting today afternoon (a)/ to discuss the matter (b)/ and reach a compromise. (c)/ No error (d)
  82. Either Ram or (a)/ you is responsible (b)/ for this action. (c)/ No error (d)
  83. The student flatly denied (a)/ that he had copied (b)/ in the examination hall. (c)/ No error (d)
  84. By the time you arrive tomorrow (a)/ I have finished (b)/ my work. (c)/ No error (d)
  85. The speaker stressed repeatedly on (a)/ the importance of improving (b)/ the condition of the slums. (c)/ No error (d)
  86. The captain with the members of his team (a)/ are returning (b)/ after a fortnight. (c)/ No error (d)
  87. After returning from (a)/ an all-India tour (b)/ I had to describe about it. (c)/ No error (d)
  88. The teacher asked his students (a)/ if they had gone through (b)/ either of three chapters included in the prescribed text. (c)/ No error (d)
  89. Although they are living in the country (a)/ since they were married (b)/ they are moving to the town. (c)/ NO error (d)
  90. Do you know (a)/ how old were you (b)/ when you came here? (c)/ NO error (d)
  91. Whenever a person losses anything (a)/ the poor folks around him (b)/ are suspected. (c)/ No error (d)
  92. Still impressive is that (a)/ we achieve this selective attention (b)/ through our latent ability to lip read. (c)/ No error (d)
  93. As I entered the famous gallery (a)/ my attention was at once drawn to the large sculpture in the corner. (c)/ No error (d)
  94. Everything before (a)/ I start work for my livelihood (b)/ I do my prayer. (c)/ No error (d)
  95. Pooja went to her friend’s house at the appointed hour; but (a)/ she was told (b)/ that her friend left half an hour earlier. (c)/ No error (d)
  96. Rekha is (a)/ enough old (b)/ to get married. (c)/ No error (d)
  97. As far as I am concerned, (a)/ I shall do everything (b)/ possible to help you. (c)/ No error (d)
  98. The person in the seat of justice (a)/ should be absolutely partial (b)/ and not treat his nearest and dearest with favour. (c)/ No error (d)
  99. Let us congratulate him (a)/ for his success (b)/ in the examination. (c)/ No error (d)
  100. Many people prefer to travel (a)/ by the road (b)/ because it is less expensive. (c)/ No error (d)
  101. She was beside herself in joy (a)/ when she came to know (b)/ that she had came to know (b)/ that she had been selected for the job. (c)/ No error (d)
  102. Mother tongue is as natural (a)/ for the development of a man’s mind (b)/ as mother’s milk is for the development of the infant’s body. (c)/ No error (d)
  103. The Prime Minister as well as his secretary were expected to (a)/ arrive in Chennai (b)/ on Saturday morning. (c)/ No error (d)
  104. The speaker was (a)/ not only slow (b)/ but also inaudible as well. (c)/ No error (d)
  105. The crowd surged forward (a)/ to have a glimpse (b)/ of their favourite leader. (c)/ No error (d)
  106. There is a distinctive possibility (a)/ that he will leave the job (b)/ once the investigation is over. (c)/ No error (d)
  107. Many a star (a)/ are (b)/ twinkling in the sky. (c)/ No error (d)
  108. We discussed the problem (a)/ so thoroughly that (b)/ I found it easy to work it out. (c)/ No error (d)
  109. He hesitated to accept the post (a)/ as he did not think (b)/ that the salary would not be enough for a man with family of three. (c)/ No error (d)
  110. Have you gone through (a)/ either of these three chapters (b)/ that have been included in this volume? (c)/ No error (d)
  111. I am learning English (a)/ for ten years (b)/ without much effect. (c)/ No error (d)

ANSWERS

COMPLETE EXERCISE

1 b 2 b 3 a 4 a 5 b 6 C 7 A 8 C 9 A 10 a
11 a 12 A 13 D 14 B 15 B 16 C 17 C 18 C 19 B 20 A
21 C 22 A 23 B 24 B 25 B 26 D 27 B 28 A 29 A 30 B
31 b 32 A 33 C 34 B 35 B 36 A 37 C 38 A 39 a 40 A
41 C 42 A 43 B 44 C 45 B 46 B 47 A 48 A 49 B 50 A
51 C 52 A 53 A 54 B 55 C 56 C 57 A 58 A 59 A 60 B
61 B 62 A 63 B 64 B 65 A 66 B 67 D 68 A 69 B 70 A
71 B 72 B 73 C 74 A 75 C 76 B 77 C 78 B 79 B 80 A
81 A 82 B 83 D 84 B 85 D 86 B 87 C 88 C 89 A 90 B
91 A 92 C 93 D 94 C 95 C 96 B 97 D 98 B 99 B 10 B
101 A 102 C 103 A 104 C 105 B 106 a 107 b 108 c 109 b 110 B
111 A

 

 

 

 

 
Posted in CDS, CDS Study Material Tagged with: , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Categories