CDS Exam Spotting The Error Questions From 2012 To 2013

CDS Exam Spotting The Error Questions From 2012 To 2013

QUESTIONS FROM CDS EXAM (2012-2013)

CDS Exam Spotting The Error Questions From 2012 To 2013 : The “Combined Defence Services” (CDS) Examination is conducted twice a year by the Union Public Commission (UPSC) to induct officers in the Indian Defense Forces.

CDS Exam Spotting The Error Questions From 2012 To 2013

CDS Exam Spotting The Error Questions From 2012 To 2013

Directions (S.No 1-72) Which part of the given sentences has an error? In case, there is no error, choose option (d).

CDS Exam Spotting the Error questions from (2012-2013) with answersheet

2012 (I)

  1. These are the ideas and ideals (a)/ which have shaped (b)/ our economic thought in the past. (c)/ No error (d)
  2. India’s problem are not similar with (a)/ those of other countries (b)/ in several ways. (c)/ No error (d)
  3. He had lost a ring in the sand and (a)/ I helped him search for it, (b)/ but it was like a look for it, (b)/ but it was like a look for a needle in a haystack. (c)/ No error (d)
  4. The Ganges and (a)/ it’s tributaries constitute (b)/ one of the largest river-systems in the world. (c)/ No error (d)
  5. The sudden change (a)/ of place (b)/ effected her health. (c)/ No error (d)
  6. There are a number of people (a)/ of every class and nationality (b)/ who doubts the truth of his statement. (c)/ No error (d)
  7. I like this book because the writer has explained (a)/ the reasons (b)/ of his failure truly. (c)/ No error (d)
  8. She is very weak in the subject (a)/ and does not understand things (b)/ though the teacher explains her repeatedly. (c)/ No error (d)
  9. The speaker from the Fifth Avenue, (a)/ who was a rich banker’s wife, (b)/ was simple and compassionate. (c)/ No error (d)
  10. There was no any piece of paper (a)/ in my pocket (b)/ as I had expected. (c)/ No error (d)
  11. Neither the teacher (a)/ or the student (b)/ is keen on joining the dance. (c)/ No error (d)
  12. My neighbor Deepak (a)/ is a person (b)/ that will help anyone. (c)/ No error (d)
  13. I’ll ask that man (a)/ which of the roads (b)/ are the one we want. (c)/ No error (d)
  14. Now we have banks (a)/ and people deposit there money there, (b)/ and draw it out by cheques. (c)/ No error (d)
  15. Apart government agencies, (a)/ a number of private organizations too (b)/ have been making use of satellites. (c)/ No error (d)
  16. What sort of a drug is this (a)/ that no one seems to be able to predict its long-term effects (b)/ with any certainty? (c)/ No error (d)
  17. You will lose (a)/ your dog (b)/ if you did not tie it up. (c)/ No error (d)
  18. In view of the fact that almost all varieties of rural games and sports (a)/ are fast gaining national importance it is desired (b)/ that the rules of such games are strictly adhered to. (c)/ No error (d)
  19. More than one (a)/ workman (b)/ was killed. (c)/ No error (d)
  20. The parties disagreed (a)/ on the two first clauses (b)/ in the agreement. (c)/ No error (d)

2012 (II)

  1. The scientist was seemed (a)/ to be excited (b)/ over the result of his experiment. (c)/ No error (d)
  2. The student could not answer the teacher (a)/ when he was asked to explain (b)/ why he was so late that day. (c)/ No error (d)
  3. John could not come (a)/ to school (b)/ as he was ill from cold. (c)/ No error (d)
  4. Though she has aptitude in Mathematics (a)/ I won’t allow her to take it up as a subject of study for the Master’s Degree (b)/ because I know the labour involved will tell upon her health. (c)/ No error (d)
  5. I am not familiar with (a0/ all the important places in this town, (b)/ although I have been living hers since two years. (c)/ No errors (d)
  6. If I would be a millionaire, (a)/ I would not be wasting my time (b)/ waiting for a bus. (c)/ No error (d)
  7. Until you begin to make a better use of your time, (a)/ I shall not stop (b)/ finding fault in you. (c)/ No error (d)
  8. Neither of the two boys (a)/ is sensible (b)/ enough to do this job. (c)/ No error (d)
  9. They left (a)/ their luggages (b)/ at the railway station. (c)/ No error (d)
  10. You will get (a)/ all the informatons (b)/ if you read this booklet carefully. (c)/ No error (d)
  11. She sang (a)/ very well, (b)/ isn’t it? (c)/ No error (d)
  12. He is working (a)/ in a bank in New Delhi (b)/ for the past several months. (c)/ No error (d)
  13. There is no question (a)/ of my failing (b)/ in the (c)/ No error (d)
  14. He is going everyday (a)/ for a morning walk (b)/ with his friends and neighbours. (c)/ No error (d)
  15. Her relatives could not explain to us (a)/ why did not she come for the wedding (b)/ as she was expected. (c)/ No error (d)
  16. He was prevented to accept the assignment (a)/ because he was a government employee (b)/ and as such barred from accepting such assignments. (c)/ No error (d)
  17. If you repeat this mistake, (a)/ I will inform to your father (b)/ and do not blame me then. (c)/ No error (d)
  18. Lieutenant Anand was short and muscular (a)/ with shoulders that bulged impressively (b)/ against his smart uniform. (c)/ No error (d)

    2013 (I)

  19. I should do (a)/ the same (b)/ If I were In your place. (c)/ No error (d)
  20. He has been suffering (a)/ with fever (b)/ for the last six weeks. (c)/ No error (d)
  21. The examination begins (a)/ from Monday (b)/ next week. (c)/ No error (d)
  22. My father says (a)/ that one should always be sincere (b)/ to his duties. (c)/ No error (d)
  23. There has been (a)/ a number of railway accidents (b)/ during the last month. (c)/ No error (d)
  24. Inspite of all efforts to eradicate malaria (a)/ it still prevalent (b)/ in many parts of India. (c)/ No error (d)
  25. It is only three days ago (a)/ that (b)/ he has arrived. (c)/ No error (d)
  26. He has lost (a)/ all what (b)/ I gave him. (c)/ No error (d)
  27. I have (a)/ no news from him (b)/ for a long time. (c)/ No error (d)
  28. Mahatma Gandhi’s entire4 life (a)/ was one unrelenting experiment (b)/ with truth. (c)/ No error (d)
  29. As the thieves ran out of the bank (a)/ they got into the gateway car (b)/ which was waiting its engine running. (c)/ No error (d)
  30. He denied that he had not stolen my purse, (a)/ though I was quite sure (b)/ that he had. (c)/ No error (d)
  31. The media of films has been accepted by all (a)/ as the most powerful force (b)/ that influences the younger generation. (c)/ No error (d)
  32. The French Embassy employs him (a)/ regularly (b)/ as he knows to speak French. (c)/ No error (d)
  33. How is it that neither your friend Mahesh (a)/ nor his brother Ramesh (b)/ have protested against this injustice? (c)/ No error (d)2013(II)
  34. Lack of winter rains (a)/ have delayed the sowing of (b)/ wheat crop in this area. (c)/ No error (d)
  35. The teacher let the boy off (a)/ with a warning though he (b)/ was convinced with his guilt. (c)/ No error (d)
  36. Our first trip was the most interesting one, (a)/ but our second one, (b)/ was even more interesting. (c)/ No error (d)
  37. He has been going to the office (a)/ for a year now, (b)/ and he even can’t understand its working. (c)/ No error (d)
  38. He boasts of having visited Europe many times (a)/ but he can speak neither English (b)/ nor he can speak neither English (b)/ nor he can speak French. (c)/ No error (d)
  39. Whenever possible, one should avail the opportunity (a)/ that come one’s way (b)/ if one wants to achieve success in life. (c)/ No error (d)
  40. When my friends came to visit us (a)/ at he railway station (b)/they left some of their luggages. (c)/ No error (d)
  41. As an officer (a)/ he not only was competent (b)/ but also honest. (c)/ No error (d)
  42. If you will come tomorrow (a)/ we can go to the market (b)/ and do our own shopping together. (c)/ No error (d)
  43. If we exercise regularly (a)/ we will be (b)/ more healthier. (c)/ No error (d)
  44. News travel (a)/ very fast today (b)/ due to advancement in technology. (c)/ No error (d)
  45. The Chairman made it clear at the meeting (a)/ that he will not step down (b)/ from his position as chairman. (c)/ No error (d)
  46. We had (a)/ lot of difficulty (b)/ in finding the way here. (c)/ No error (d)
  47. Just as he was driving along the road, (a)/ a bus pulled up and the driver asked him (b)/ if he has seen a briefcase on the road. (c)/ No error (d)
  48. Experience has taught me (a )/ not to ignore any man, high or low, (b)/ not to ignore anything, great or small. (c)/ No error (d)
  49. I have spent (a)/ most of my money, (b)/ so I can travel only by bus. (c)/ No error (d)
  50. When he asked me as to why (a)/ I had finished my work in time, (b)/ I felt confused. (c)/ No error (d)
  51. The Foreign Minister said (a)/ there was no use to criticize the policy of non-alignment (b)/ which had stood the test of time. (c)/ No error (d)
  52. The train should arrive at (a)/ 7:30 in the morning (b)/ but it was almost an hour late. (c)/ No error (d)

1 B 2 A 3 B 4 B 5 B 6 C 7 D 8 D 9 D 10 A
11 B 12 C 13 C 14 B 15 A 16 D 17 C 18 A 19 C 20 B
21 A 22 D 23 C 24 A 25 C 26 A 27 C 28 D 29 B 30 B
31 C 32 A 33 B 34 A 35 B 36 A 37 B 38 D 39 A 40 B
41 B 42 C 43 A 44 B 45 C 46 B 47 B 48 B 49 C 50 A
51 A 52 C 53 C 54 B 55 C 56 A 57 C 58 C 59 B 60 C
61 B 62 A 63 C 64 a 65 b 66 b 67 c 68 C 69 B 70 a
71 b 72 a

Important Links

Join Our CTET UPTET Latest News WhatsApp Group

Like Our Facebook Page

 
Posted in ALL, CDS, CDS Study Material Tagged with: , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published.

About Me

Manoj Saxena is a Professional Blogger, Digital Marketing and SEO Trainer and Consultant.

How to Earn Money Online

Categories